Toamna in Baile Olanesti

In toamna asta am fost in Baile Olanesti, nu pentru prima data, m-am nascut acolo asa ca merg destul de des in vizita la parinti. Intradevar mai rar au fost plimbarile prin oras in ultima perioada, dar in aceasta toamna am iesim la o plimbare prin parcul din oras si pe aleea ce duce catre asa numitele ‘’Izvoare de aur”.

Baile Olanesti este o statiune balneo-climaterica, aflata la 18 km Nord-Vest de Ramnicu Valcea.

Vechimea orasului se identifica cu existenta descoperii izvoarelor. Apele minerale de la Olanesti sunt mentionate prima data intr-un hrisov din 1760 si sunt numite ape tamaduitoare, acestea aflandu-se pe mosia clucerului Toma Olanescu care construieste primele camere de bai. De aici si numele de Baile Olanesti.

In anul 1873 la indemnul dr. Carol Davila au fost trimise mostre ale apelor minerale de la Baile Olanesti la Expozitia Internationala de la Viena, unde a obtinut medalia de aur.

sursa: wikipedia.org
Un scurt metraj ce surprinde farmecul statiunii

Parcul a fost renovat de curand, pot spune ca da, este mult mai primitor, desi cand am filmat lucrarile nu erau finalizate in totalitate. La intrarea in parc ne intampina o fantana arteziana si un ceas interesant facut pe un damb de pamant.

Si, nu in ultimul rand, aleea ce duce catre izvoare, am prins un peisaj de poveste, toti copacii erau incarcati de frunze frumos colorate, maro, portocaliu, galben, rosii, ce sa mai, tot ce puteai sa vezi intr-o zi de toamna.

Pietonala te conduce catre cel mai mare izvor din Baile Olanesti, simbolul statiunii , Izvorul 24, acesta are si o valoare arhitectonica data de acoperisul sau în forma de sa, o arhitectura modernista a anilor ’70, drumul spre acesta este linistit, masinile nu circula pe acolo, este o plimbare relaxanta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

EN